fbpx
Сьогодні
15:36 28 Січ 2024

У Фінляндії проходять перші за 12 років президентські вибори: що відомо

Фото: AP / Sergei Grits

У Фінляндії чинний президент Саулі Нііністьо перебував на посаді два терміни й вже не має права балотуватися, таким чином саме сьогодні, 28 січня, у скандинавській країні проходять перші за 12 років президентські вибори.

Про це пише The New York Times.

Як зазначають у виданні, вибори, ймовірно, вимагатимуть другого туру голосування.

На цей час, згідно з останніми результатами опитувань, кандидатами на попадання до другого туру, який може відбутися 11 лютого, є:

  • Александр Стубб,
  • Пекка Хаавісто.

"Обидва є знайомими обличчями з сильним зовнішньополітичним досвідом", — пише NYT.

Варто зазначити, що кандидати у президенти Фінляндії займають найжорсткішу позицію щодо Росії з часів Другої світової війни.

Вони обидва прагнуть догодити виборцям, які сприймають поведінку росії щодо своїх сусідів як ворожу та агресивну.

"Якщо раніше метою було змагатися за те, хто має найкращі відносини з Росією і хто найкраще вміє вести переговори та інтерпретувати російську політику, то зараз конкуренція змістилася більше до того, хто має найжорсткішу позицію щодо Росії й, можливо, також щодо оборонної політики", — сказала політологиня університету Хельсінкі Йоганна Вуорельма.

Зазначать у виданні Reuters, що фіни були обурені вторгненням росії в Україну і стурбовані зростанням кількості мігрантів, які прибувають до Фінляндії через росію. Це призвело до того, що скандинавська країна закрила весь свій кордон із рф протяжністю 1340 км для пасажирських перевезень.

Що відомо про кандидатів

Александр Стубб — правоцентрист — раніше обіймав посади прем'єр-міністра та міністра закордонних справ. У 2017 році він залишив політику і не збирався повертатися, однак вторгнення Росії в Україну змусило його змінити свою думку.

Пекка Хаавістозасновник лівоцентристської Партії зелених — вже втретє балотується на пост президента. Вперше він балотувався до парламенту в 1987 році й з 2019 по 2023 рік обіймав пост міністра закордонних справ.

У виданні з посиланням на аналітиків додають, що наступний президент Фінляндії скоріш за все буде спиратися на спадщину Нііністьо.

"Насамперед це управління інтеграцією Фінляндії до НАТО на тлі побоювань щодо потенційної російської агресії та ескалації напруженості в регіоні Балтійського моря", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про вибори президента у Фінляндії

Нагадаємо, що президентські вибори у Фінляндії відбудуться у неділю, 28 січня 2024 року з можливим другим туром у неділю, 11 лютого 2024 року.

Виборці оберуть президента на шестирічний термін. Чинний президент Саулі Ніїністе не може балотуватися на переобрання, прослуживши максимум два терміни. Обраний президент стане тринадцятим у країні.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: